.. pröva allt en gång ..

February 11, 2018  •  Leave a Comment

.. det finns de som säger att man ska pröva allt minst en gång .. de har nog rätt men precis lika mycket fel i vissa stunder när det du prövar inte fungerar på det sättet du trodde eller önskade ..

.. att måla akvarell måste vara det absolut svåraste man kan kan göra inom måleri och saknar man både talang och kunskap om vilka tekniker man kan eller bör använda så blir det liksom inte lättare - det påminner lite om att trä i en sytråd med boxningshandskar - känslan och vanmakten blir sådan när man märker att det här var verkligen inte som jag trodde och det är ju stört omöjligt !

Akvarellmålning är nog det absolut vackraste sättet man kan måla , eller det är det vackraste sättet som de som behärskar konsten att måla akvarell kan.

Färgerna är flyktigta , de är mjuka och de är fullständigt obestämbara .. och precis lika kaosartade när färgerna mer eller mindre ger sig iväg på pappret trots att du inte målat där färgerna bestämmer sig för att stanna , vattnet du dränkt in pappret med i oförstånd får färgerna att försvinna till helt andra områden än där just du tyckte de skulle vara - efteråt kan man hävda att det är konstnärligt även om man själv vet att det beror på fullständig inkompetens.

Man behöver massor av färger och när man tittar på färproverna så inser man ju lätt att det här kommer bli såå vackert .. tills man börjar måla .. eller kanske inte måla direkt , det kanske handlar mer om att föra över ett färgpigment från penseln till pappersarket ... har egentligen ingenting med att måla att göra om man ska vara helt ärlig - målar gör de som kan och kladdar och drömmer gör vi andra som inte kan eller aldrig har gjort.

20180120-Glenn T Unger113517__1224 copy20180120-Glenn T Unger113517__1224 copyFoto: Glenn T Unger
Event: Akvarellkurs med Frida Nettelblad på Galleri 70 i Halmstad
Halmstad, SVERIGE - 2018-01-20

Vissa säger att det är fint ändå - det är just ordet ändå som får mig att bli lite nojig , det är ungefär som när småbarn får vinna i fotboll över fullvuxna människor som skulle kunna spöa dem varje dag i veckan - det blir lite genant liksom , " ditt päron är jättefint " .. ( päronet är egentligen en lök ..)

Det är dock tur att det det finns snälla människor som kan måla akvarell och gärna delar med sig av sin kunskap - Frida Netterbladt är en sådan konstnär som inte bara delar med sig av sin kunskap utan hon kan dessutom till och med göra akvarell av en humla !

En humla är liten , den är pytteliten och dessutom luden och att måla en akvarell där man ser dessa små hårstrån och ben är en gåta för mig ..

Jag har bestämt för att jag ska måla minst en akvarelltavla under detta året och med tanke på hur otroligt roligt detta var så blir det nog inte i slutet av året utan möjligheten finns att det ska kunna bli en sådan till och med på första sidan halvåret .. det blir dock inget päron ( fast det skulle vara en lök )

Egentligen kanske jag skulle vara förståndig och hålla mig till kameran - den kan jag bättre än alla de olika penslar,pigment paletter och tekniker man ska behärska om man ska göra en akvarell som ska tålas att visas upp - eller så är man helt och hållet prestigelös och visar upp kaosteorin och avskräcker en massa andra från att skämma ut sig i framtiden ? Å andra sidan kan man faktiskt även påtala just det jag skrev i början - akvarell är det vackraste måleriet som finns - och allt vackert sitter i betraktarens öga .. även om det bara är ett päron ( fats det skulle ju vara en lök )

20180120-Glenn T Unger190210__1246 copy20180120-Glenn T Unger190210__1246 copyFoto: Glenn T Unger
Event: Akvarellkurs med Frida Nettelblad på Galleri 70 i Halmstad
Halmstad, SVERIGE - 2018-01-20

Med kursledare som Frida som håller i workshopen på Galleri 70 i Halmstad så tar vi dock kliv framåt - inte stora och inte nödvändigtvis bra och vettiga kliv men teoretiskt sätt så är vi bra mycket bättre efter en dag än när vi anlände på morgonen , teoretiskt alltså ... så teoretiskt så har jag börjat min resa mot att bli en riktig konstnär istället för den fotografkludd jag tydligen är nu .. fast återigen så är ju det bara teoretiskt förstås ..

Som vanligt så finns det alltid hakar när man går på denna typen av workshops - i detta fallet skulle man måla något !

Jag vet ! , visst är det otroligt ? Man ska måla något - jag kan inte måla ! Det var därför jag jag ville gå denna kursen ju - dock så blev det ganska snart klart att man tydligen inte är en fullärd konstnär efter några timmars workshop - jag köper det , en workshop borde ju pågå i minst tre år när det kommer till akvarellmålning i alla fall.

 

 

20180120-Glenn T Unger155941__1245 copy20180120-Glenn T Unger155941__1245 copyFoto: Glenn T Unger
Event: Akvarellkurs med Frida Nettelblad på Galleri 70 i Halmstad
Halmstad, SVERIGE - 2018-01-20

Pröva själv och låt mig veta hur lätt det är .. det är mer än svårt och det är antagligen just det som gör det så lockande - när man ser någon som utför något oavsett vad det handlar om så blir man riktigt imponerad - nu när jag testat akvarell så är jag ännu mer imponerad av alla de som målar päron där man kan se att det verkligen är päron ( istället för de som försöker måla en lök )  .. eller de som målar änglar som är helt underbara ..

 ... det har jag aldrig testat så det är jag nog väldigt bra på .. nää det stämmer inte kan jag tala om ..

Vill du se akvarellmålningar som ser ut som de ska kolla in Fridas hemsida där man bla kan se underbara humlor ..

.. själv ska jag hålla mig till kameran kanske , fast å andra sidan har jag ju aldrig testat keramik så det är jag säkert bra på ..

 


Comments

No comments posted.
Loading...

Archive
January February (6) March April May (1) June (4) July (2) August September October November December
January (2) February March April May June (1) July August September October (1) November December
January February March April May June July August September October November (1) December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December